top of page

Αντικείμενο του έργου:​

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη απομυελινωτική νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) στην οποία εμπλέκονται αυτοδραστικά Τ και Β λεμφοκύτταρα και μακροφάγα. Ωστόσο, ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος και η συνεισφορά των αυτοδραστικών κυττάρων στην παθογένεια της νόσου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Τα υπάρχοντα πειραματικά ζωικά μοντέλα της ΣΚΠ είναι εξαιρετικά για να περιγράψουν τις διαμεσολαβούμενες από τα CD4+ T κύτταρα ανοσολογικές αποκρίσεις, αλλά αποτυγχάνουν να απεικονίσουν άλλες σημαντικές παραμέτρους της ΣΚΠ όπως την εμπλοκή των Β και των CD8+ T κυττάρων, και το οξειδωτικό τραύμα το οποίο εμπλέκεται στον νευροεκφυλισμό και πιθανώς και στην μετάβαση από την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα στην προοδευτική μορφή της νόσου. Επίσης, συχνά αποτυγχάνουν να προβλέψουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια νέων θεραπειών στον άνθρωπο. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα ως προς την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων πειραματικών ζωικών μοντέλων της ασθένειας.

 

Στο ερευνητικό έργο ΑΚΕΣΩ σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε, για πρώτη φορά, ένα πλήρως ανθρωποποιημένο μοντέλο ποντικού για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να μελετήσουμε τόσο τη λειτουργία όσο και τη δυσλειτουργία του στην ΣΚΠ (DR2.MS ποντίκια). Θα χρησιμοποιήσουμε μία νέα σειρά επαρκώς ανοσοκατεσταλμένων ποντικών (Β2m-NOG), η οποία είναι μία από τα πιο υπερσύγχρονα μοντέλα για μελέτες μεταμόσχευσης ανθρώπινων και ξένων (διαφορετικού είδους) μοσχευμάτων. Αυτά τα λεμφοπενικά ποντίκια θα λειτουργήσουν ως δέκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος μέσω μεταμόσχευσης ανθρώπινων κυττάρων (peripheral blood monocytes/PBMC), τα οποία περιλαμβάνουν ανθρώπινα Τ και Β λεμφοκύτταρα, μυελοειδή αντιγόνο-παρουσιαστικά κύτταρα και ένα μικρό ποσοστό πολυδύναμων αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (hematopoietic stem cells - hHSC). Αυτή η προσέγγιση έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα για άλλες αυτοάνοσες νόσους τα τελευταία χρόνια.

 

Η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί με PBMC από υγιή άτομα καθώς και από ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή ΣΚΠ με απλότυπο DRB1*1501. Τα ποντίκια πρόκειται να παρακολουθούνται για αυθόρμητη εμφάνιση κλινικών ή παθολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ΣΚΠ, καθώς και αναισθησία στην επαγωγή πειραματικής αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας (ΠΑΕ). Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην εμπλοκή των Β κυττάρων και των CD8+ T κυττάρων, όπως επίσης και στο οξειδωτικό τραύμα. Η απόδειξη της αρχής ότι τα DR2.MS ποντίκια αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικά βελτιωμένο μοντέλο για την ΣΚΠ πρόκειται να διερευνηθεί με την χρήση φαρμακολογικών εργαλείων, Ένα φάρμακο είναι το Ocrelizumab το οποίο εξαλείφει τα ώριμα Β κύτταρα και ένα άλλο είναι το ερευνητικό φάρμακο ELMog, το οποίο επάγει ισχυρή μυελινο-ειδική ανοχή στα Τ κύτταρα προστατεύοντας τα ποντίκια από την εμφάνιση ΠΑΕ και αντιπροσωπεύει μια νέας γενιάς ελπιδοφόρα θεραπευτική προσέγγιση για την ΣΚΠ.

 

Χρονική Διάρκεια: Η χρονική διάρκεια του έργου είναι 3 χρόνια. Οι δικαιούχοι του έργου έλαβαν παράταση ενός επιπλέον έτους, κάνοντας χρήση της εξάμηνης οριζόντιας παράτασης, που χορηγήθηκε από την ΕΥΔΕ- ΕΤΑΚ.

bottom of page